1-7 Aralık 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası
21 Kasım 2019



7/24

Hayat Kurtarıyoruz

112 Acil Sağlık Hizmetleri; vatandaşımızın herhangi bir acil hastalık veya yaralanma halinde, günün 24 saatinde 112 telefon numarasını çevirmesiyle başlar. Her ilimizde bulunan komuta kontrol merkezine ulaşan çağrılar, aciliyetine karar verilerek değerlendirilir. Olay yerine en yakın istasyondan içerisinde doktor veya paramedik, acil tıp teknisyeni bulunan tam donanımlı ambulans görevlendirilerek olay mahalline ulaşması ve hasta ya da yaralıya olay yerinde gerekli tıbbi müdahaleyi yaparak ihtiyaç varsa tedavi göreceği hastaneye nakledilmesi şeklinde son bulur.

Türkiye’de bu hat üzerinden ulaşılan hizmet ile ülke genelinde tüm noktalara kara, hava, deniz yolları ile ulaşım sağlanarak acil yardım hizmeti sunulmaktadır. Acil durumlarda ve afetlerde olay yerine hızlı ulaşım, yaygınlık, dağılım ve organizasyon, bütün bunları yaparken aksamayan bir koordinasyon şarttır.

Komuta Kontrol Merkezi (KKM), İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki 112 Acil Yardım Hizmetleri, İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı çalışan birimdir.

Komuta Kontrol Merkezi altı ana birimden oluşur; Çağrı karşılama, Ambulans yönlendirme, Hasta nakli, Veri kayıt ve değerlendirme, İl içi ve iller arası hasta nakli koordinasyonu, Hastane kritik yatak yönetimi.

ATT.jpg

Trafikte Ambulans Siren Sesi Duyunca

* Sakin olun.

* Hangi yönden geldiğini anlamaya çalışın.

* Yavaşlayın, ani fren yapmayın.

* Mümkünse aracınızı yolun kenarına çekin.

* Kavşakta iseniz yola çıkmadan ambulansın geçmesini bekleyin.

* Yol açmak için şerit değiştirecekseniz mutlaka kurallara uyun. Sinyal kullanın.

* Ambulans güvenle geçtikten sonra yolunuza kurallara uyarak devam edin.

* Ambulansın peşinde sürat yapmayın ve uygun fren mesafesi bırakın.

“Siren tüm araçların duyması ve yolu açmaları içindir. Araç sürücüleri ambulansın ilerleyişini kolaylaştırmak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve ambulans tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.”

“Geçiş Üstünlüğü Bulunan Araçların İşaretini Alan Araç Sürücülerinin Uyacağı Kurallar”

Geçiş üstünlüğü bulunan bir aracın duyulur veya görülür bir işaretini alan ve araç sürücüleri bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler. (Madde 142/Karayolları Trafik Yönetmeliği)

Bir kavşakta iken böyle bir işaret alan araç sürücüleri derhal kavşağı boşaltmak ve gerekiyorsa emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra geçişi engellemeyecek şekilde durmak ve geçiş üstünlüğüne haiz araçlar tamamen geçinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.

112 Acil Yardım Ambulans Çeşitleri

Kara Ambulansları, Kar Paletli ambulans, Çoklu Hasta Ambulansı, Snow Track, Motosiklet Ambulans, Yoğun Bakım Obez Ambulansı, Deniz Ambulansları , Ambulans Uçak, Ambulans Helikopter

‘MİNİK 112’

Toplumda güvenli yaşam alışkanlığı sağlamak, acil sağlık gereksinimi durumlarını öğretmek, bu gibi durumlarda nasıl hareket edileceğini öğretmek, 112 Acil çağrı merkezinin gereksiz aranmasının ne tür sonuçlar doğurduğunu ve bu gibi hareketlerden kaçınılması gerektiğini öğretmek gibi amaçları kapsayan “MİNİK 112” projesi Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirildi.

“YAŞAMA YOL VER” medya kampanyası kapsamında 81 İl düzeyinde yaygınlaştırılıp standart bir uygulama haline getirilmiştir.

Proje, okul çağı çocuklarının karşılaştıkları sağlık problemlerinde nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilinçlendirmek. Okulların sağlık örgütlenmelerinin oluşturulması, olanların geliştirilmesini sağlamak, okul çağından başlamak üzere çocuklarda güvenli davranış kalıplarının gelişmesini ve güvenlik malzemelerinin kullanımını sağlamak ve trafikte seyreden ambulansa yol verilmesi konusunda bilgi düzeyini arttırmak gibi başlıca konuları hedeflemektedir.

Projenin hedef kitlesini ilk ve orta öğretim öğrencileri öncelikli olmak üzere tüm öğrenciler ve çocuklar aracılığı ile ebeveynler oluşturmaktadır.